Kazuha Katayama
Works

世界の可食部 / Edible parts of the world

Exhibition view

About the work -みのかもannual2023 / Minokamo Annual (2023 2-4.5.2023)

3年ほど前に、たまたま立ち寄った本屋で「食べられる雑草」の本を見つけた。
元々自宅にはかなりの量の雑草が生い茂っていて、それを見るのが趣味だったが、その日から草を「見る目」が変わった。
予想以上に自宅には食べられる草が沢山あって、あれもこれも採って食べてみると、美味しいものがいくつもあった。
そうなると、私はこれらの食べられる雑草を「特別扱い」するようになった。草むしりの時にも抜かず、生えるがまま、種ができるがままにして、翌年同じところに生えているか確認するようになった。
それ以来、どこに行っても、草を「見る目」は元に戻らなくなった。この文化の森を歩いていても、一歩歩くごとに「食べられる」草が目に入ってくる。

この作品は、自宅で採取した食べられる雑草をポットやグラスに移して栽培したものと、この文化の森に生えている食べられる雑草をグラスに生けたもので構成されている。食べられる雑草を見つけては、採って植える・生けることを繰り返すことで、ある視点からの「草を見る目」が形になって現れている。

この作品を見た人に、草を「食べられるかどうか」で見る視点が伝染するかどうかは分からない。
けれども、私が体験した変化は、とても面白いものでありながら、元に戻ることはなく、食べることへの自分の執着を感じさせる点で、少し怖いと感じることがある。


About three years ago, I happened to come across a book on "edible weeds" at a bookstore.
My home had already been overrun with a significant amount of weeds, and I used to enjoy simply looking at them. But from that day on, my perspective on those weeds changed. I discovered that there were far more edible plants in my garden than I had expected. As I began to pick and taste them, I found that many of them were quite delicious.
Naturally, I started to treat these edible weeds with special care. I no longer pulled them out during weeding, instead letting them grow and produce seeds, so I could see if they would sprout in the same place the following year.

Since then, no matter where I go, my perspective on weeds has never returned to what it once was. Even as I walk through this Cultural Forest, I can’t help but notice edible plants with every step I take.

This artwork is composed of edible weeds that I harvested from my garden and cultivated in pots or glasses, along with edible weeds that I found growing in this Cultural Forest and arranged in glasses. By repeatedly finding, planting, and arranging edible weeds, I have made visible a particular way of seeing them.

I don’t know whether this perspective of viewing weeds in terms of whether they are edible will spread to those who see this work. However, the change I experienced was fascinating, yet irreversible, and at times I find it somewhat unsettling in the way it reveals my obsession with consuming these plants.